De slag om de Schelde

 • 4-daagse rondreis over de Slag om de Schelde
 • 5 t/m 8 september 2019
 • €519,- p.p. op basis van twee- of driepersoonskamer
 • Toeslag éénpersoonskamer is €105,- in totaal
 • Startlocatie: Grand Hotel de Draak, Bergen op Zoom
 • Bij aanmelding vragen wij een aanbetaling van €200 p.p.
 • Aanmelden
Schelde

In deze vierdaagse tour krijgt u een goed beeld van de haast vergeten strijd die de geallieerden in 1944 moeten leveren om de toegang naar de haven van Antwerpen vrij te vechten. Door het niet gewenste resultaat van de operatie Market Garden in september 1944 zit er voor de geallieerde niets anders op dan het vrijvechten van de Schelde monding. Antwerpen is als logistieke aanvoerhaven noodzakelijk geworden om de immense geallieerde legers te bevoorraden. De slag om de Schelde zal onterecht altijd in de schaduw van Market Garden en het Duitse Ardennen offensief blijven, maar is voor geallieerde troepen van levensbelang. Het vechten op de linker flank van de geallieerde legers zal in 1944 voornamelijk worden uitgevoerd door Canadese troepen ondersteund door Britse en Poolse eenheden.

Sherman tank

INBEGREPEN IN DE REIS

 • Vervoer per luxe bus van Kras Touringcars.
 • Entreegelden musea
 • 3 x overnachting in het Grand Hotel de Draak, Bergen op Zoom
 • 3 x uitgebreid ontbijtbuffet, 3 x lunchpakket, 3 x diner, exclusief drankjes
 • Tijdens de gehele tour voorlichting en informatie verzorgd door onze gids Ton Broers.
 • Rondritten naar alle kenmerkende herdenkingsplekken.
 • Een uitgebreide excursie gids.
 • Toeristenbelasting.

EXCURSIES NAAR O.A.

 • Bergen op Zoom
 • Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp
 • Bunkers Zoutelande
 • Begraafplaats Britse en Canadese militairen Bergen op Zoom
 • Leopoldskanaal Bailybrug en Duitse bunkers
 • Eede, Brencarrier monument
 • Canada War museum Adegem, Belgie
 • Ijzendijke Ongeval
 • Isabellasluis, waar het Algonquin Regiment drie weken lang strijd heeft gevoerd.
 • Sloe monument, Polar Bear monument en Domburg monument
 • UNCLE beach, RED, WHITE en GREEN beach
 • Klein Valkenisse, drakentanden sperring en verzetskruis in de duinen.

PROGRAMMA

Dag 1

Bevrijding museum Zeeland

Deze dag zal in het teken staan van oriëntatie van de Slag om de Schelde.
Na aankomst (10.00) in het hotel in Bergen op Zoom zal de gids een korte presentatie middels power point geven over de meerdere operaties die hebben plaatsgevonden om de Schelde monding vrij te vechten. We zullen dan een bezoek brengen aan het Bevrijding Museum Zeeland waar o.a. het specifieke amfibische materiaal is te zien wat in een aantal operaties is gebruikt. (Buffalo LVT en Weasel) Een bezoek aan een gedeelte van de Atlantic Wall in Zoutelande. Dit om u een idee te geven van de fortificaties die de Duitsers hebben gebouwd in en om de Schelde monding ter verdediging. En de dag afsluiten met een bezoek aan de begraafplaats van Britse en Canadese militairen Bergen op Zoom.

Dag 2

Bailybrug

Dag twee staat helemaal in het teken van het vrijvechten van de zuidelijke zijde (Zeeuws Vlaanderen) van de Westerschelde een helemaal Canadese operatie. Het door Hitler tot ‘Festung Schelde Süd’ verklaarde gebied wordt verdedigd door de Duitse 64e Infanteriedivisie. De Canadese 3e Infanteriedivisie zal de opdracht krijgen om deze ’Breskens pocket’ in te nemen. We starten de dag met een bezoek aan een aantal bunkers en een Bailybrug over het Leopoldskanaal. Stoppen in de plaats Eede aan de Belgisch-Nederlands grens waar op 13 maart 1945 Koningin Wilhelmina haar eerste voet op Nederlands grondgebied zet na haar verblijf in Engeland gedurende de 2e WO. Brengen een bezoek aan het Canada War Museum in Adegem (België) Op de terug weg bezoeken we bij de plaatsen Biervliet, IJzendijke en Philippine drie plaatsen waar de Canadese infanterie in een combinatie van amfibische en reguliere operaties de toegang heeft geforceerd tot de Breskens Pocket. (‘Festung Schelde Süd’)

Dag 3

Sherman tank

Op dag drie bezoeken we de plaatsen waar de Canadese opmars vanuit Antwerpen de toegang naar het schiereiland Zuid Beveland vrij vocht. Ze werden op hun rechterflank ondersteund door de bekende Britse Polar Bear divisie. De Canadese infanterie zal uiteindelijk via een drietal waterhindernissen (Kreekrakdam, Kanaal door Zuid Beveland en het Sloe) Walcheren moeten bezetten. Een Britse amfibische landing in hun linker flank bij Baarland zal alle Duitse troepen doen terugvallen op Walcheren. Op het einde van de dag bezoeken we een tweetal plaatsen waarvan een te maken heeft met de bezetting van Zeeland in mei 1940 en de ander met het optreden van de Nederlandse Prinses Irene Brigade in november 1944.

Dag 4

Tank blokkade

Deze dag staat helemaal in het teken van de laatste, moeilijkste en meest technische operaties in de Slag om de Schelde, de bevrijding van het eiland Walcheren. Deze specialistische amfibische operaties zal vrijwel geheel door Britse speciale (commando) troepen worden uitgevoerd. We bezoeken gedurende de dag alle landingsstranden van de diverse operaties. Operaties die vergelijkbaar zijn met de landingen in Normandië in juni van datzelfde jaar. De meeste Britse eenheden die hebben deelgenomen aan de landingen in Walcheren hebben ook deelgenomen aan de landingen in Normandië. Het aantal slachtoffers onder die eenheden zal vaak hoger uitpakken in Walcheren. Amfibische landingen op de Atlantic Wall zijn op het scherps van de snede en uitermate dodelijk. Naast Britse commando’s zullen ook Franse, Noorse, Belgische en Nederlandse commando’s deelnemen aan deze internationale bevrijding operatie.

~Het programma zoals hier is voorgesteld is geheel onder voorbehoud. Indien door onvoorziene omstandigheden hiervan afgeweken moet worden, kan de organisatie niet aansprakelijk worden gesteld. Let op: deze tour kan in het Engels gegeven worden indien er te weinig Nederlands animo voor is.~

ACCOMMODATIE

Grand Hotel de Draak

De Draak is het oudste hotel van Nederland, daterend van voor 1397. Alle kamers en suites hebben een unieke stijl en karakteristieke details. Het hotel biedt gratis WiFi in het hele gebouw en is ingericht met antiek zilverwerk, schilderijen en wandtapijten. Deze accommodatie beschikt ook over een wellnesscentrum, tegen een toeslag, en is uitgerust met een fitnessstudio, een sauna, een infraroodsauna en een Turks bad. Restaurant Hemingway serveert klassieke gerechten met een Frans accent en hier zullen we elke avond genieten van een 3-gangen diner. We bevinden ons midden in het centrum gelegen aan de Grote Markt. Een bezoek aan dit hotel neemt u mee terug naar de middeleeuwen met hedendaags comfort. Bergen op Zoom heeft een fraai winkelcentrum, vele monumenten, het Markiezenhof, de Peperbus, het Ravelijn; het is een onontdekte parel in Zuid-West Nederland.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Grand Hotel de Draak het commando centrum voor West Brabant van de Duitsers. De vorige eigenaar (Dhr. Oirbans) zat hevig in het Nederlandse verzet en smokkelde Joden en andere vluchtelingen in het hol van de leeuw; hij woonde met zijn gezin in Hotel de Draak. Een geheim compartiment in het dubbele plafond werd gebruikt om de vluchtelingen te verstoppen alvorens zij naar Frankrijk of Engeland gestuurd werden. Letterlijk in het hol van de leeuw aangezien de Duitsers onder deze geheime kamer zaten te vergaderen. Dhr. Oirbans kreeg op 25 september 1954 “de medaille van weerstand en herinneringsmedaille” opgespeld. Een onderscheiding na de oorlog voor zijn daden in het Nederlandse verzet.

Hotel de Draak

REISSOM EN TOESLAGEN

 • De gehele reissom bedraagt €519,- per persoon op basis van een twee of driepersoonskamer.
 • Toeslag 1-persoonskamer is €105,- in totaal.
 • Reis en/of annuleringsverzekering door deelnemers zelf af te sluiten.
 • Het minimum aantal deelnemers voor deze busreis is 25 personen en maximaal 40.
 • Bij aanmelding vragen wij een aanbetaling van  €200,00 per persoon.

Na uw aanmelding krijgt u de boekingsbevestiging toegezonden naar het opgegeven e-mailadres. Hierin staan ook de gegevens om uw betaling te voldoen. Houdt er rekening mee dat als u lang wacht met opgeven, de bus vol kan zijn. Hierdoor moeten we helaas elk jaar mensen teleurstellen. Heeft u nog vragen, neem dan contact op middels ons contactformulier.

Contact
Aanmelden

Comments are closed