4-daagse Ardennenoffensief reis

  • 11 t/m 14 april 2020 (GEANNULEERD)
  • 24 t/m 27 april 2021
  • Prijs: €429,- p.p. op basis van een tweepersoonskamer.
  • Toeslag eenpersoonskamer is €80,- in totaal.
  • Exclusief €15,- per boeking voor GGTO garantiefonds.
  • Bij aanmelding vragen wij een aanbetaling van  €100,00 p.p.
  • Aanmelden

Mardasson Monument
De Slag om de Ardennen, ook wel Ardennenoffensief, was het laatste grote offensief van de Duitse Wehrmacht aan het westfront in de Tweede Wereldoorlog. De slag vond plaats van 16 december 1944 tot 25 januari 1945 en werd gewonnen door de geallieerden. In de Engelstalige wereld staat deze strijd bekend onder de naam Battle of the Bulge, zo genoemd vanwege de vorm van de frontlijn (een uitstulping of zak).Tijdens onze reis over het Ardennenoffensief zullen we onder andere naar de bossen van Foy afreizen, waar de schuttersputjes nog te zien zijn van Easy Company, 101st Airborne Divisie. De groep soldaten die hier zat, is vereeuwigd in de serie van Steven Spielberg, Band of Brothers. Ook zullen we het historische stadje van Bastogne gaan bezoeken waar zich veel heeft afgespeeld. Het Bastogne War Museum en de Bastogne Barakken komen hierbij ook aan bod. Hier sprak generaal McAuliffe het bekende woord “NUTS!” uit als antwoord op het ultimatum die de Duitse troepen hadden gesteld toen ze Bastogne hadden omsingeld. Ook zullen we het Mardasson monument, het December 44 museum in la Gleize en het Baugnez 44 museum bezoeken tijdens onze battlefieldtour over het Ardennenoffensief. De Amerikaanse begraafplaatsen van Margraten en Henri-Chapelle zullen ook zeker niet ontbreken, waarbij we de vele slachtoffers van dit grote offensief zullen gaan herdenken. Nieuwsgierig geworden naar deze indrukwekkende reis? Bekijk hieronder dan het volledige programma en meld je aan!

Bossen van Foy

INBEGREPEN IN DE REIS:

 • Vervoer per luxe bus van Kras Touringcars.
 • Opstappen in Utrecht, Eindhoven of Margraten.
 • 3x overnachting in het ****Hotel du Commerce in Houffalize. Dit hotel is gelegen in het hart van de Ardennen en u verblijft in modern ingerichte kamers.
 • 3x uitgebreid ontbijt buffet, 3x lunchpakket en 1x een 3-gangen diner.
 • Entreegelden voor 4 musea.
 • Tijdens de gehele tour voorlichting, informatie, toelichting, commentaar en achtergronden over het Ardennenoffensief, verzorgd door gids Danny.
 • Rondritten naar alle kenmerkende plekken van het Ardennenoffensief.
 • Een uitgebreide excursie gids, te ontvangen in de bus.
 • Toeristenbelasting.

EXCURSIES NAAR O.A.

 • Begraafplaats Margraten
 • Bastogne War Museum
 • Mardasson Monument
 • La Gleize “Museum December 44”
 • Malmedy
 • Baugnez 44 museum
 • Lanzerath
 • Houffalize
 • Bastogne Barracks
 • Nurse Renee Lemaire rustplaats
 • Patton monument
 • Halt Station
 • Bossen in Foy
 • Duitse begraafplaats Recogne
 • Amerikaanse militaire begraafplaats Henri-Chapelle

PROGRAMMA

Dag 1

Margraten

Vandaag zullen we om 09:00 vertrekken vanuit Utrecht (P+R Utrecht Lunetten). Hierna zal er nog een opstapplek zijn om 10:15 in Eindhoven, Tongelreep (Zwembad Pieter van den Hoogenband) voordat we richting de begraafplaats Margraten rijden in Limburg (hier kunt u eventueel ook aansluiten met de reis om 11:30 uur). Dit is een van de grotere Amerikaanse militaire begraafplaatsen op het Europese vasteland, waar in totaal 8301 jonge soldaten hun laatste rustplaats vonden. De witte marmeren kruisen en Davidsterren in het mooie glooiende Limburgse landschap zijn de stille en blijvende herinnering aan de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Hierna rijden we door naar het Bastogne War Museum, wat gewijd is aan de Tweede Wereldoorlog in België. Het plaatst de oorzaken, gebeurtenissen en gevolgen van de Tweede Wereldoorlog in een nieuwe en moderne context, met de Slag om de Ardennen als invalshoek. In het museum krijgt u uitleg over de verschillende gevolgen van een van de grootste conflicten die de wereld ooit heeft gekend en hierna zullen we nog een bezoek brengen aan het Mardasson Memorial. Dit monument staat voor de duurzame vriendschap tussen het Belgische en het Amerikaanse volk, die schouder aan schouder vochten tijdens de overwinningsstrijd die zij voerden tijdens de Slag om de Ardennen in december ’44 en januari ’45.  Na dit bezoek aan het museum en monument rijden we door naar ons 4-sterren hotel in het dichtbijgelegen plaatsje Houffalize, waar we de aankomende dagen zullen overnachten. Tijdens de ritten zullen er films en documentaires worden getoond over de verschillende herdenkingsplekken die we gaan bezoeken. In de avond heeft u de gelegenheid om te dineren in het dorp.

Dag 2

Malmedy flowers

De volgende dag zullen we na het uitgebreide ontbijtbuffet naar La Gleize rijden. In het dorpje la Gleize, waar tijdens de oorlog Kampfgruppe Peiper tot staande werd gebracht, ligt het mooie Museum December 44  in een historisch pand. Het museum is volledig gewijd  aan de “Battle of the Bulge”, beter bekend als het Ardennen Offensief en ook is er nog een Köningstiger 213 tank te bezichtigen die voor het museum staat. Vervolgens rijden we verder naar Malmedy, wat ook wel bekend is geworden als ”The Malmedy Massacre”. Op dit punt werd een groot aantal Amerikaanse soldaten koelbloedig doodgeschoten nadat zij zich hadden overgegeven aan de Duitsers en hier zal ons volgende bezoek aan het Baugnez 44 Historical Center ook deels aan gewijd zijn.  Het bezoek aan het museum wordt gedaan met een audiogids, waarna er ook nog een film wordt getoond die de Slag om de Ardennen goed weergeeft. Hierna zullen we verder rijden naar Lanzerath. Hier zal onze gids het verhaal vertellen over de Battle of Lanzerath die plaatsvond op 16 december 1944, de eerste dag van The Battle of the Bulge tijdens de Tweede wereldoorlog. Eenmaal terug in Houffalize gaat onze gids nog een verhaal vertellen over de Panther 5 tank, die hier nog altijd te vinden is. Ook vandaag is het mogelijk om in de avond te dineren in het dorp.

Dag 3

Foy schuttersputjes

Vandaag zullen we voornamelijk veel tijd spenderen in Bastogne en de omliggende bezienswaardigheden. We beginnen met de Bastogne Barracks, ook wel de ”Nuts Cave” genoemd.  Het is een museum dat wordt beheerd door het Belgische leger en is een eerbetoon aan de helden die vochten tijdens de Slag om de Ardennen. We krijgen hier een rondleiding  en brengen o.a. een bezoek aan de “Nuts”-kelder. Op deze plek sprak generaal McAuliffe, de commandant van de 101 airborne division, het gedenkwaardige woord “NUTS” uit in antwoord op de Duitse eis tot overgave. Ook gaan we het “Vehicle Restoration Centre” ontdekken, waar de pantservoertuigen van het Koninklijk Legermuseum een tweede leven hebben gekregen. Vervolgens zullen we de rustplaats gaan bezoeken van nurse Renee Lemaire, bekend verhaal geworden door de HBO serie Band of Brothers. Na de uitleg van onze gids, gaan we meerdere punten in Bastogne zelf bezoeken, zoals het monument van General McAuliffe en het monument van General George Patton. Na Bastogne zullen we doorrijden naar Foy. Voor degenen die de serie over het 101ste Airborne Dividie ”Band of Brothers” hebben gezien, zullen de bossen van Foy zeker bekend voorkomen. Op deze plek zijn nog schuttersputjes te vinden en zullen we ook een bezoek brengen aan ‘Halt Station” en het kerkje van Foy dat als Aid Station heeft gediend tijdens het Ardennenoffensief. In de avond zulen we genieten van een 3 gangen afscheidsdiner in het hotel.

Dag 4

Begraafplaats Henri-Chapelle

Op deze laatste dag zullen wij nog twee belangrijke begraafplaatsen bezoeken. Als eerste de Duitse begraafplaats Recogne, waar 6776 Duitse slachtoffers liggen en daarna de Amerikaanse begraafplaats Henri-Chapelle waar 7989 gesneuvelde militairen hun laatste rustplaats hebben gevonden. Aan alles komt een eind en we zullen na deze informatieve, indrukwekkende en emotionele 4 dagen weer terug rijden naar de opstapplekken Margraten, Eindhoven en Utrecht als eindbestemming.

~Het programma zoals hier is voorgesteld is geheel onder voorbehoud. Indien door onvoorziene omstandigheden hiervan afgeweken moet worden, kan de organisatie niet aansprakelijk worden gesteld~

ACCOMMODATIE

Cocoon Hotel de Commerce

Tijdens deze 4-daagse reis naar het Ardennenoffensief zullen we overnachten in het 18e eeuws Cocoon hotel du Commerce in het plaatsje Houffalize, het hart van de Ardennen! Dit prachtige hotel ligt aan de wild-water rivier de Ourthe en het heeft zijn oude charme samen met alle luxe van vandaag. De accommodatie beschikt over comfortabele kamers die modern zijn ingericht en van alle gemakken zijn voorzien, zoals een eigen badkamer met een bad of douche, toilet, föhn, kluis, minibar, telefoon, TV, luxe bedden van Auping en gratis WIFI!  Verder beschikt het hotel over een bar en een kleine wellness, waar gebruikt kan worden gemaakt van de sauna, jacuzzi & stoombad! In het restaurant worden gastronomische gerechten geserveerd en hier zullen we dan ook genieten van 3-gangen diner op de laatste avond. In de ochtend wordt er een uitgebreid ontbijtbuffet geserveerd en krijgen we iedere dag een lunchpakketje mee.

Cocoon Hotel de Commerce

REISSOM EN TOESLAGEN

  • De gehele reissom bedraagt €429,- per persoon op basis van een tweepersoonskamer.
  • Toeslag 1-persoonskamer is 80,- in totaal.
  • Exclusief €15,- per boeking voor bijdrage garantiefonds GGTO.
  • Reis en/of annuleringsverzekering door deelnemers zelf af te sluiten indien gewenst.
  • Het minimum aantal deelnemers voor deze busreis is 25 personen en maximaal 45.
  • Bij aanmelding vragen wij een aanbetaling van  €100,00 per persoon.

Na uw aanmelding krijgt u de boekingsbevestiging toegezonden naar het opgegeven e-mailadres. Hierin staan ook de gegevens om uw betaling te voldoen. Houdt er rekening mee dat als u lang wacht met opgeven, de bus vol kan zijn. Hierdoor moeten we helaas elk jaar mensen teleurstellen. Heeft u nog vragen, neem dan contact op middels ons contactformulier.

Contact
Aanmelden

Comments are closed