Hürtgenwald tour

Custom made private tour on request.

Book now
Dragonteeth

De Slag om het Hürtgenwald was een veldslag die plaatsvond tijdens de Tweede Wereldoorlog tussen september 1944 en februari 1945 in de omgeving van Aken. De gevechten in het Hürtgenwald hebben helaas nooit veel bekendheid gekregen in de naoorlogse geschiedschrijving. De slag staat ook wel bekend als de langstdurende slag van de Tweede Wereldoorlog op Duitse bodem. De gevechten maakten aan beide kanten veel slachtoffers. Voor de Amerikanen was het woord Huertgen, met de klank huert (hurt = pijn), dan ook synoniem voor dood en verminking. Het Hürtgenwald bestond uit dichte bossen, kale heuvelruggen en diepe kloven. In de herfst en de winter maakten zware sneeuwval- en regen en het ontbreken van wegen het gebied moeilijk begaanbaar, zowel te voet als met voertuigen. Door de barre omstandigheden en de kou, werden zeer veel soldaten afgevoerd met loopgraafvoet en ontstekingen aan de luchtwegen. Overal waren de Geallieerden aan het vechten om de Duitsers terug te dringen over hun eigen landgrenzen en ze terug te dringen naar de rivieren, de Roer, Ruhr en de Rijn. De slag ging door en eindigde met een geallieerde overwinning, ten koste van zeer veel doden en gewonden aan beide kanten. Tijdens onze battlefield tour over het Hürtgenwald zullen we veel kenmerkende plekken bezoeken die centraal stonden tijdens deze slag tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog aan.

Hurtgenwald

Highlights:

 • Vervoer per luxe Comfort Class bus van Kras Touringcars.
 • Opstappen in Utrecht, Eindhoven of Maastricht.
 • 2x overnachting in het ****Landhotel Kallbach. Dit hotel is gelegen in het hart van het Hurtgenwald en u verblijft in modern ingerichte kamers.
 • All-inclusive arrangement: 2x uitgebreid ontbijt buffet, 2x lunchpakket en 2x een 4-gangen diner.
 • Entreegelden voor musea.
 • Tijdens de gehele tour voorlichting, informatie, toelichting, commentaar en achtergronden over de slag om het Hürtgenwald, verzorgd door gids Danny Frenken.
 • Rondritten naar alle kenmerkende plekken van de slag om het Hürtgenwald.
 • Een uitgebreide excursie gids, te ontvangen in de bus.
 • Toeristenbelasting.
 • Amerikaanse begraafplaats Henri-Chapelle
 • Simmerath
 • Drakentanden (Tankversperring)
 • Waterbunker Lammersdorf
 • Ochsenkopf bunkers
 • Bunker nr. 59 Simonskall
 • Duitse oorlogsbegraafplaats Vossenack
 • Duitse oorlogsbegraafplaats in Hürtgen
 • Panzerkette Kall-Trail (rupsbanden Sherman tank)
 • Dorp Schmidt
 • Hospitaalbunker Simonskall
 • Museum “Hürtgenwald 1944 und im Frieden” in Vossenack
 • Vogelsang IP Ordensburg (Nazi opleidingscomplex)

TOUR ITINERARY EXAMPLE

Day 1

Waterbunker

Vandaag zullen we om 08:00 vertrekken vanuit Utrecht (P+R Lunetten). Hierna zal er nog een opstapplek zijn in Eindhoven, Tongelreep (Zwembad Pieter van den Hoogenband) en in Maatricht (MVV Maastricht). Als eerste zullen we een bezoek brengen aan de Amerikaanse begraafplaats Henri-Chapelle waar 7989 gesneuvelde militairen hun laatste rustplaats hebben gevonden. Hierna rijden we door naar het dorpje Simmerath waar u op eigen gelegenheid kan lunchen. Vervolgens rijden we in de richting van Paustenbach, waar we nog drakentanden kunnen terugzien die onderdeel waren van de Duitse Westwall (Siegfried linie), ook wel tankversperring genoemd. Daarna staat de waterbunker bij Lammersdorf op het programma. Deze waterbunker maakte ook deel uit van de Westwall en voorzag de nabijgelegen bunkers van water. Tenslotte bezoeken we nog de bunkers bij Ochsenkopf. Hier liggen verschillende bunkers (deels ingestort) die deel uitmaakten van de Siegfriedlinie en waar Amerikaanse en Duitse soldaten tegenover elkaar stonden tijdens de Slag om het Hürtgenwald. In de avond zullen we genieten van een 4-gangen diner in ons hotel.

Day 2

Begraafplaats

De volgende dag zullen we vanaf het hotel naar de nabijgelegen bunker nr. 59 in Simonskall lopen. Hier zal de gids vertellen wat zich heeft afgespeeld in deze bunker en het omliggende dorp. Hierna rijden we door naar Vossenack, waarbij we de Duitse oorlogsbegraafplaats van Vossenack gaan bezoeken, die gelegen ligt op het strategische punt Hill 470. Hier liggen 2347 soldaten begraven, waarvan 35 mannen die zijn omgekomen tijdens het opruimen van de talrijke mijnen en het bergen van de omgekomen soldaten. De Duitse Oorlogsbegraafplaats in Hurtgen staat daarna op het programma. De gevechten om het Hürtgenwald maakten veel slachtoffers aan beide kanten. 3.001, meest Duitse doden kregen op deze begraafplaats hun laatste rustplaats. Ongeveer 500 gevallenen zijn niet geïdentificeerd. Onder de Duitse doden zijn meer dan 100 man die hun leven lieten na de oorlog, bij de opruiming van explosieven of de zoektocht naar vermiste militairen. In Hürtgen zullen we ook nog een uitleg krijgen van de gids over de slag in het dorp en het belang van de kerk. Vervolgens zullen we de Panzerkette Kall-Trail belopen. Hier krijgt u een hele goede indruk van waar de Amerikanen zich doorheen moesten vechten. De smalle bospaden, de hoge boswal en putten die op iedere hoek zaten verstopt. Ook vinden wij hier nog rupsbanden terug van een sherman tank. De nabijgelegen Kall brug zal ook worden besproken, omdat er bij deze brug meermaals is besloten tot een wapenstilstand om de gewonden van beide kanten te verzorgen en de doden te bergen. Aan het einde van de dag zullen we nog het dorpje Schmidt bezoeken, waarbij de heftige strijd om dit dorp uitvoerig besproken zal worden. We sluiten de dag weer af met een 4-gangen diner in ons hotel.

Day 3

Medical bunker

Op de laatste dag zullen we beginnen met een bezoek aan de hospitaalbunker (nr. 374) in Simonskall. Deze medical bunker is nog geheel bewaard gebleven en geeft goed weer hoe het eraan toe ging tijdens de Tweede Wereldoorlog en de slag om het Hürtgenwald. In de bunker zijn er 2 ruimtes met elk 10 hospitaalbedden en 2 ruimtes voor medisch personeel te vinden. De 4 doktoren die werkzaam waren in deze hospitaalbunker konden tussen de 20 a 30 gewonden of zieken tegelijk verzorgen. Het is de enige bunker in zijn soort die niet verwoest is en nog toegankelijk is voor bezoekers. Hierna zullen we onze weg vervolgen naar Vossenack waar het museum “Hürtgenwald 1944 en in vrede” staat. Hier zullen we een rondleiding krijgen door een plaatselijke gids. Het museum is opgericht ter herinnering aan de Slag om het Hürtgenwald en de gevolgen ervan voor de plaatselijke bevolking. Het museum wordt gerund door vrijwilligers en bijna alle objecten in de expositie werden na de oorlog verzameld in het Hürtgenwald. Tijdens deze slag waren het niet alleen de soldaten die leden onder de gevechten. Dorpen, akkers en bossen werden bijvoorbeeld volledig verwoest. Museum Hürtgenwald 1944 und im Frieden in Vossenack besteed daarom ook aandacht aan het lot van de plaatselijke burgerbevolking tijdens en na de gevechten. Tenslotte zullen we de battlefieldtour over het Hürtgenwald afsluiten met een bijzonder bezoek aan Vogelsang IP (Ordensburg). Dit complex was een voormalig opleidingskamp van de NSDAP in de Duitse Eifel en is sinds 2006 opengesteld voor publiek. Jonge mannen werden hier opgeleid tot de nazi-leiders van de toekomst en dit complex is het best bewaard gebleven voorbeeld van de architectuur van het Derde Rijk in Duitsland. Deze imposante architectuur demonstreerde de kracht van het ‘Arische superras’. Echter werd Vogelsang een symbool van de overwinning van de democratie, wanneer het complex in 1945 werd ingenomen door de geallieerden. Na onze rondleiding over het terrein zullen we ook nog de permanente tentoonstelling bezichtigen in het gebouw. Deze tentoonstelling richt de blik op een relatief kleine groep van jonge mannen, die door de partijleiding werd uitgekozen om zich in de “Ordensburgen” te laten vormen tot toekomstige leidingselite van de NS-heerschappij. Na dit bezoek zullen we weer richting Nederland keren, waarbij de herinneringen aan deze bijzondere tour voor altijd blijven voortbestaan.